Sayfalar

Dünyamız 5 milyar yaşında!..

Dünyanın beş milyar yaşında olduğu biliniyor. Daha önemlisi, dört milyar yıldan bu yana yaşam olanağı vardır ama, çok hücreli canlıların oluşması bir milyar yıldan öteye gitmez. 

İlk omurgalı hayvanlar yarım milyar yıl kadar önce sıcak denizlerde yaşam denilen savaşa katıldı. 400 milyon yıl önce ilk bitkiler çıktı denizden karaya. 50 milyon yıl daha geçince çift yaşamlı canlılar katıldı onlara. 

320 milyon yıl önce yeryüzünde ilk sürüngenler görüldü. 20 milyon yıl sonra sürüngenler ayrışmaya başladı. İnsan olacak memeli sürüngen, dinozor kuş kaplumbağa gibi uçar kaçar kardeşlerden ayrıldı. 50 milyon yıl önce insana benzer canlılar görüldü. İnsan olacaklar 40 milyon yıl boyunca maymunlardan farklı değildi. 

Yedi milyon yıl önce yollar ayrıldı. Maymunlar ormanda kaldı. İnsanoğlu dik durmayı ve yürümeyi başardı. Güneşin yakıcılığından korunmak için elimizi başımıza gölgelik yaptık. Üç milyon yıl önceden bu yana, elimizi kullandığımız için, beynimiz de gelişti çıktı üç katına!.. 

Diyarbakır Çayönü yerleşimcileri 9.000 yıl önce öncülük yaptı, toprağın sürülmesine, buğday ekilmesine, ekilmiş buğdayın biçilmesine, buğdaydan ekmek üretilmesine. Çayönü yerleşiminden iki yüzyıl sonra, Burdur Hacılar yerleşiminde arpa buğday mercimek üretildi. Toprak Ana’ya inanış güncellendi. Konya’da Çatalhöyük yerleşmesi, 8.500 yıl önceden 7.500 yıl önceye kadar, Toprak Ana’ya inanışın yıldızı oldu. 

5.000 yıl önce, Anadolu'da çömlekçi çarkı icat edildi, toplumsal ayrışma çatışma başladı. Toplum ikiye ayrıldı. Toprak Ana'nın karşısına Baba Tanrı Atta çıkarıldı. 4.000 yıl önce, Anadolu baştan başa yakıldı. Köleciler yandaşlarıyla yoldaşlarıyla birlikte dağlara uzaklara kaçtı. Kalanlar üçe ayrıldı, özgür yurttaşlar ile köleciler kader birliği yaptı, kölecikler boyunduruk altında kaldı. 

İnsanoğlu denizin olmadığı yerde maviyi maviliği gökyüzünde ararmış. Elini kullanmayan beynini kullanamazmış. Şimdi anladık mı, resim dersini İlköğretim Programı'ndan niçin çıkartmışlar?..