Sayfalar

Devrim için ölenler şehit olur mu?..

Müslüman inanışına göre, insanlar ikiye ayrılır, inananlar ve inanmayanlar diye. Allah'ın varlığına birliğine ve Hz. Muhammed'in peygamber olduğuna inanırsan, müslüman olursun. Bundan sonrası, ne kadar müslüman olduğun ile ilgilidir.

Müslüman olmayan insana kâfir veya münkir denir. Müslüman olmayı kabul etmeyen Yahudi’nin Hristiyan’ın Romalı putperest kişiden farkı yoktur. Kâfir olanların hepsi bir millet sayılır. Müslümanlar birbirinin din kardeşi kabul edilir. Buradan, müslümanlar arasında soy boy kavim kabile ırk ayırımcılığı olmayacağı söylenir.

Müslümanlar da kendi içinde ikiye ayrılır. Özü sözü davranışı uyumlu olan kişiye mümin denir. Özü sözü davranışı bir olmayan kişiye münafık denir. Müslüman olduğunu söyleyen en aşağı tabakadan bir münafık kişi, en yukarıdaki münkir kişiden üstün sayılır. Münafık olan, sözde görünüşte mümin olana yakındır, özde davranışta münkir olan ile yan yanadır.

Müslüman olanların hepsi bir millet sayıldığı için, iki müslümanın birbiriyle savaşması uygun görülmez. Savaşan iki müslüman birbirini kâfir olmakla suçlar. Bu nedenle, Kâfir Saddam ve Deccal Humeyni kavramı üretilmiştir. İki taraf da, savaşta ölen yurttaşlarını şehit kabul etmiştir, öldürdüğü müslümanı kâfir ilan etmiştir.

Şehitlik kavramı din içeriklidir. Din uğruna yapılan savaşta ölen müslüman kişiler şehit olur. Din uğruna savaşmıyorsan veya müslüman değilsen, ne kadar kahramanlık yapmış olursan ol, ölürsen şehit olmazsın. İşte o yüzden, kâfir toprağını ele geçirmek için yapılan savaşta ölenler de şehit sayılmıştır. Vatan savunması yaparken ölenlerin de şehit olduğu kabul edilmiştir.

Askerin dini inançlarının kuvvetli olması, şehit olunca cennete gideceğine inanması, savaşırken ölüm korkusunu azaltır. Şehit olursan cennete gidersin. Askerin şehit olması veya cennete gideceğine inarak ölmesi, komutanın veya siyasetin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Ama her ne olursa olsun, şehitlik kavramı çok önemlidir. Yalanı yanlışı gizlemek için örtü olabilir.

Müslüman olan, toplum için yararlı iş yaparken ölürse, şehit defterine yazılabilir. Ama din inancı olmayan insanlar toplum için yararlı iş yaparken ölmüş olsa bile, şehit olarak nitelendirmek doğru değildir. Şehit olmak için, din uğruna yapılan savaşta ölmek şartı vardır. Din inancı olsa da, olmasada, devrim için ölenleri şehit olarak nitelendirmek yanlıştır. Devrim için ölenler şehit olmazlar. Böyle bir niteleme onları yüceltmez. Tam tersine, onların düşüncelerini etkisizleştirir ve sahip olmadıkları görüşlerin hizmetine sokar.

Yüksel Eriş, facebook sayfasında "dini inanç" bakımından "materyalist" ve "siyasi görüş" bakımından "marksist-leninist" olarak yazılmış. Öyle ise, "materyalist" ve "marksist-leninist" olduğu için, din uğruna savaşırken ölmüş kişiler gibi şehit olmaz. Mahir Çayan, Ertan Saruhan, İlker Akman, İskender Şenol ve diğer devrimciler gibi vatan toprağı olur. 


Cahit Çelik     http://cahit-celik.blogspot.com